Foto info

11 ianuarie ar putea fi Ziua Naţională a Fotografiei

Kelemen Hunor, ministrul Culturii, a declarat, ieri (11 ianuarie a.c), la vernisajul expoziţiei „Fotograful Anului”, că va promova o hotărâre de guvern prin care 11 ianuarie să devină în mod oficial Ziua Naţională a Fotografiei.
Ministrul a fost prezent, ieri, la vernisajul expoziţiei „Fotograful Anului”, ce a deschis Festivalul „Luna Fotografiei” la Camera de Comerţ şi Industrie a României din Capitală.
Expoziţia, desfăşurată sub înaltul patronaj al Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, prezintă 100 de fotografii a 48 de autori nominalizaţi în diferite categorii ale concursului omonim.
„Prezenţa mea la acest eveniment al artei fotografice nu va fi o excepţie. Sunt un mare iubitor al acestei arte şi voi fi alături de dumneavoastră ori de câte ori voi avea posibilitatea”, a declarat Kelemen.
În discursul său, ministrul le-a lansat artiştilor fotografi prezenţi la vernisaj o invitaţie la dialog pe tema înfiinţării unui muzeu de profil în cursul următorilor ani, menţionând că acesta ar trebui să fie un demers comun al instituţiei pe care o conduce şi al organizaţiilor profesioniste din domeniu. „În peste 160 de ani de fotografie profesionistă, în România s-a acumulat o experienţă notabilă şi un patrimoniu imagistic excepţional. Acesta este doar unul dintre argumentele care justifică identificarea unor soluţii în vederea înfiinţării unui Muzeu al Fotografiei în România”, a spus ministrul Culturii.
Totodată, Kelemen Hunor i-a asigurat pe organizatorii evenimentului – Asociaţia Artiştilor Fotografi din România – şi pe membrii organizaţiilor partenere de tot sprijinul său în demersul lor ca ziua de 11 ianuarie să devină sărbătoarea fotografiei în România. „Sunt convins că, în acest an, vom reuşi să promovăm o hotărâre de guvern prin care 11 ianuarie, ziua de naştere a lui Carol Popp de Szathmary, unul dintre primii fotografi ai României, să devină în mod oficial Ziua Naţională a Fotografiei”, a declarat ministrul Culturii, prezentând şi viaţa şi opera lui Szathmary, unul dintre primii fotoreporteri de război ai lumii, care a trăit şi a lucrat în Bucureşti timp de o jumătate de secol.
Preşedintele Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România, Ştefan Tóth, a precizat, la deschiderea evenimentului, că în cadrul Festivalului „Luna Fotografiei”, organizat în premieră în acest an, vor avea loc o serie de manifestări artistice în mai multe oraşe ale ţării şi i-a mulţumit ministrului Kelemen Hunor pentru prezenţa sa, menţionând şi faptul că este pentru prima dată când un ministru al Culturii este prezent la un eveniment al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România.

***

Festivalul LUNA FOTOGRAFIEI DIN ROMÂNIA
Pentru Comitetul Director al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România (AAFR), începutul fiecărui an va însemna de acum încolo lansarea oficială a Festivalurilor Luna Fotografiei din România, care sunt legate de aniversarea Zilei Artei Fotografice din România, 11 ianuarie, (ziua de naştere a celui mai reprezentativ pictor-fotograf din România şi primul fotoreporter de război din lume, Carol Popp de Szatmary). Iniţiativa acestor Festivaluri aparţine preşedintelui AAFR, Ştefan Tóth A.FIAP, şi a fost îmbrăţişată de conducerea AAFR, după reorganizarea Asociaţiei Naţionale şi mutarea sediului acesteia din capitală, în Palatul Vulturul Negru din Oradea. Festivalul organizat sub înaltul patronaj al Ministerulului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, va cuprinde o serie de manifestări expoziţionale de excepţie, care vor fi vernisate atât în capitală, pe data de 11 ianuarie 2010 (în holul oficial al Camerei de Comerţ şi Industrie a României), cât şi în cele mai importante centre fotografice din România: Arad, Botoşani, Craiova, Iaşi, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Marghita, Ploieşti, Râmnicu Vâlcea, Slatina-Olt şi Târgu Mureş. Pe lângă zecile de expoziţii personale, de grup şi de Fotoclub (unele organizate în preambulul festivalului), pe perioada desfăşurării Festivalului vor fi vernisate mai multe Saloane Naţionale de Artă Fotografică, cum ar fi: Fotograful Anului, Cupa Fotocluburilor şi Salonul Seniorilor, toate organizate în premieră naţională. Tot în cadrul Festivalului, va avea loc vernisajul la Oradea (Galeria Euro Foto Art), Budapesta (Institutul Cultural Român), Bucureşti (Centrul Cultural al Republicii Ungare) şi Cluj Napoca (Biblioteca Centrală Universitară), ediţia a IV-a a Salonului Internaţional al Artiştilor Fotografi Români şi Maghiari de Pretutindeni, organizat în parteneriat cu Clubul Fotografic Nufărul şi Asociaţia Euro Foto Art din Oradea, în perioada 15-22 ianuarie 2010, în cadrul Săptămânii Culturii Române (15 ianuarie) şi a Culturii Maghiare (22 ianuarie).
Lansarea oficială a primei ediţii a Festivalului va avea loc la Galeria Euro Foto Art din Oradea, luni 04 ianuarie 2010, la ora 11.00, în prezenţa membrilor creatori AAFR din Judeţele Arad, Bihor şi Cluj Napoca, a publicului orădean şi a oficialităţilor locale şi bihorene. În cadrul ceremoniei va fi vernisată şi prima ediţie a Salonului Naţional Cupa Fotocluburilor, la care au participat 12 Fotocluburi partenere ale AAFR, din diferite oraşe ale României, cu colecţii unitare de câte 10 fotografii.

***
Iarna-i grea, iarna-i frumoasă!
Ziarul „Monitorul de Suceava” organizează Concursul „O fotografie”. Câştigă, cu o fotografie bună, 500 de lei şi alte premii surpriză! În luna ianuarie, concursul O FOTOGRAFIE are tema „Iarna-i grea, iarna-i frumoasă!”.Fotografiile potrivite temei „Iarna-i grea, iarna-i frumoasă!” trebuie trimise pe adresa de e-mail fotografie@monitorulsv.ro, însoţite de datele personale ale autorului, precum şi data şi locul în care au fost realizate. Imaginile trebuie trimise până la data de 27 ianuarie 2010.

***
Cannon – no.1 pe piaţa japoneză
Conform publicatiei japoneze BCN Ranking, in anul 2009, cea mai vanduta marca de aparate foto D-SLR a fost Canon, care a realizat o cota de piata de 37,9%, urmata de Nikon cu 28%. Locul trei, a fost ocupat de Panasonic, la peste 20 procente in urma Nikon.
Interesant de mentionat ca cele mai bine vandute camere au fost Canon 500D (T1i) si 450D (Xsi), care au cumulat 29,1% din vanzari. Cifrele mentionate de publicatia japoneza devin semnificative pentru evaluarea tendintelor in 2010, deoarece Japonia a anuntat ca a iesit deja din recesiune

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

PHOTO

%d blogeri au apreciat asta: